top of page

M.A.C. – ce este și cum funcționează?

Updated: Dec 12, 2021

Ce este acronimul M.A.C. și cum funcționează?


M.A.C. este trio-ul care stă la baza rezultatelor mai bune, a progresului: la școală, la sală, în viață. Se traduce prin:


M = motivation


Din punct de vedere psihologic, motivația este ansamblul nevoilor sau trebuințelor, intereselor, convingerilor, idealurilor și concepțiilor care orientează și dirijează comportamentul. Destul de sofisticat. Îți propun o altă abordare.


Privește motivația ca pe o parte din tine. Aceasta nu este ceva forțat, ci un sentiment, ca fericirea, tristețea, anxietatea, și lista poate continua. Acest sentiment îți poate lipsi uneori, azi îl ai, maine nu. Ceea ce e firesc. Imaginează-ți un moment în care ai fost motivat. Ai fost motivat pentru că ai atins numărul propus de pași? Ai fost motivat datorită mesajului primit de la un prieten? Sau, pur și simplu, ai reușit să citești mai mult decât ieri? Te-ai trezit devreme și ai ieșit să alergi în parc sau te-ai simțit inspirat de muzica pe care o ascultai?


Fiecare are exemplul personal și, odată cu acesta, un factor declanșator, fie că ne referim la un lucru, o persoană, fie la voința proprie. Putem genera acest proces prin forțele proprii (ai exemplele mai sus) și, de asemenea, putem urmări progresul. Poate suna amuzant, dar journaling-ul ne poate aduce motivația de care avem nevoie; ajută la limpezirea minții în mod practic și la facilitarea îndeplinirii task-urilor.


A = accountability


Dacă ești, de cele mai multe ori, o persoană cu simțul răspunderii, foarte bine! Dar suntem unici și nu ne place să fim mereu responsabili (categoria cealaltă, sper că simți aluzia!). Iată câteva „treburi” de care e nevoie să ții cont: responsabilitatea te ajută să continui procesul și să simți progresul, dacă rămâi consecvent. Nu trebuie să faci asta de unul singur. Cum spunea și Marius Dogaru (@marius.ceo pe instagram) în articolul său din revistă, Eliberează-ți timpul!: spune-i cuiva! De ce? Pentru că îți amintește că nu ești singur, pentru că te ajută, pentru că te motivează, chiar dacă nu o faci pentru tine, ci pentru a da bine în fața prietenului tău. Dacă asta te ajută să-ți îndeplinești țelurile, fă-o! Mai devreme sau mai târziu îți vei da seama că ai făcut-o, de fapt, pentru tine.


C = consistency


Consistența îți oferă o viziune clară și concretă a ceea ce vrei să devii. Creează-ți o imagine a ta din viitor, în care să-ți poți vizualiza țelurile, mici sau mari: cum vrei să arăți în costum de baie la un pool party?, cum vei arăta ca absolvent al NYU?...sau ambele. Prin exercițiu constant, vei fi un învățăcel mai apreciat, un sportiv mai determinat, o persoană mai echilibrată (pe un plan sau altul). Asta reprezintă, să zicem, produsul brut. Consistența te învață să ai încredere în tot procesul și să apreciezi progresul, vizibil în timp. Dar, din nou, aceasta poate funcționa doar alături de un strop de motivație și o țâră de responsabilitate.


În final, stabilește-ți un obiectiv: ,,Eu în 30 de zile” și urmărește evoluția. GO FOR IT!

69 views0 comments

Yorumlar


Colegiul Național „Ion Creangă”, București

  • Instagram
bottom of page