top of page
  • revistaganduricnic

Importanța interacțiunii dintre oameni

Updated: Dec 19, 2021

Ca oameni, interacțiunea socială ne este esențială. Fie că e un zâmbet în trecere, o îmbrățișare, un umăr pe care să plângem sau o conversație captivantă, momentele petrecute cu cei din jurul nostru fac viața mai plăcută. Indiferent de locul unui om pe scara introversiunii/extraversiunii și necesitatea unui nivel diferit de interacțiune umană a fiecărei persoane, nevoia de conexiune rămâne inerentă.



Studii arată că relațiile sunt cel mai important lucru din viață și sugerează că oamenii au o conversație semnificativă cu cineva timp de cel puțin o oră pe zi, indiferent dacă este cu un prieten vechi sau cu cineva nou. Interacțiunea umană are capacitatea de a-ți afecta sănătatea într-un mod pozitiv sau chiar negativ, spun experții in sociologie. Psihiatrii au arătat că atingerea umană este corelată cu o scădere a simptomelor cauzate de stres, corpul eliberând oxitocină, cunoscută popular ca „hormonul iubirii”, atunci când ții pe cineva de mână sau primești o îmbrățișare. Interacțiunea umană este nu numai benefică fizic, ci chiar imperativă pentru sănătatea mintală. Singurătatea și izolarea socială sunt de două ori mai dăunătoare decât obezitatea pentru sănătatea fizică și mintală.


Una dintre consecințele pandemiei este mutarea interacțiunii fizice în mediul online. Tehnologia, chiar dacă este un substitut bun pentru interacțiunea față în față, nu este la fel de împlinitoare. „Partea pozitivă este, cred, că va exista mult mai multă apreciere pentru conexiune, de care nu am profitat la fel - cum ar fi să alergăm să vedem un verișor sau un bunic sau doar să ne adunăm la un restaurant sau într-un spațiu public”, a spus Bryant-Davis, profesor universitar de psihologie. „Va exista o mai mare recunoștință, apreciere și valoare pentru relații și sentimentul de comunitate”, a continuat acesta.


Pe măsură ce începem să ne reconectăm în alte moduri, realizăm și cât de mult ne afectează interacțiunea umană viața de zi cu zi. Având în vedere faptul că aceasta este viața „normală”, pe care o s-o trăim o perioadă necunoscută de timp, e important să ne adaptăm și să găsim metode noi de comunica cu cei dragi.

70 views

Colegiul Național „Ion Creangă”, București

  • Instagram
bottom of page