top of page

„Când am văzut că mi-a picat Moara cu noroc, m-am gândit imediat la Psihotrop”

Updated: Dec 12, 2021

Mai este mai puţin de o lună până la proba de bac de la limba română. Nasol! Dacă nu eşti genul de om care să stea 24/7 cu burta pe carte, iată ce ai de făcut pentru a-ţi uşura un pic munca:



Caută „Psihotrop” pe Youtube! Cine e? Mihai Preda, un băiat din Constanţa, pentru că geniile s-au născut acolo (respect pentru prietenii mei constănţeni). Ce face? Îi ajută pe tineri să înveţe pentru bac pe muzică rap. Dacă accesezi playlist-ul Mihai Preda, vei găsi acolo majoritatea operelor de bac, transpuse în versuri sugestive şi pline de... patru ani de materie. :)


Iată câteva exemple:


,,Ioan Slavici făcea pe nebunu’./În 1881/S-a gândit să scrie Moara cu noroc,/O nuvelă psihologică, da’ el nu-i psiholog.” (Moara cu noroc de Ioan Slavici)


,,În concluzie, Plumbu-i artă poetică, simbolism,/Şi are două elemente care-o-nscriu în modernism:/Polivalenţa semantică și structura eliptică/Şi gata! Mai bine dădeam la fizică!” (Plumb al lui Bacovia)


,,Luceafărul, o operă unică într-un mileniu.../Tema este condiția omului de geniu:/Incompatibilitatea între relativ și absolut.” (Luceafărul lui Eminescu)


Sper că articolul ţi-a fost util, dar nu uita: dacă vrei să înţelegi mai bine mesajul transmis în opere, pune mâna şi citeşte! :)

102 views

Colegiul Național „Ion Creangă”, București

  • Instagram
bottom of page