top of page
  • revistaganduricnic

Libertatea în muzică

Updated: Dec 12, 2021

Cum te simți când întâlnești pe cineva pentru prima oară și te întreabă ce fel de muzică asculți? Bănuiesc că îți este frică să îi spui că asculți Satra Benz pentru că te va crede enervant sau că îți place Fuego și va spune că ești un tocilar. În final, vei ajunge la cel mai firesc raspuns ,,Ascult cam de toate”, cealaltă persoană va raspunde la fel și în felul acesta nu aflați nimic unul despre altul.


BTS, EXO, BLACKPINK, TWICE- atâtea nume pe care le auzi la colegele tale enervante și ciudate care ascultă muzică într-o limbă pe care nu o înțeleg când există alte genuri mult mai bune. Ciudat cum acele fete pot spune exact același lucru despre tine și iubirea ta pentru manele sau a colegului tău de bancă pentru heavy metal și rap sau chiar pentru a colegului timid care a spus la ora de psihologie că lui îi place muzica jazz și toată clasa a râs de el.

De ce gândim în acest fel? – Pentru că de cele mai multe ori ne este teamă, teamă de ce vor gandi cei din jur despre noi, că vor face glume pe seama noastră și că ne vom pierde din popularitate sau prieteni.



,,Gusturile nu se discută.’’ Ba da. Din păcate se discută. Asta este una dintre problemele esențiale în viețile oamenilor. Temerea de a nu fi acceptat într-un grup de persoane sau societate a uniformizat și transformat în aceste copii ale persoanei celei mai populare din grămadă. Raluca care are cei mai multi followers pe instagram a pus la story că ascultă Billie Eilish? Acum trebuie să ascult și eu ca să nu mă creadă fraieră sau mai inferior ei.


Dar cum ar fi dacă am învăța cum să ,,discutăm gusturile’’ într-un mod eficient și să scăpăm de această stigmă negativă pe care o are fraza? Să ne imaginăm că cineva ne spune că îi place muzica soul, despre care tu nu știi prea multe. În loc să dai din cap neinteresat și conversația să continue fără niciun progres ai putea să întrebi de ce îi place genul respectiv? Pentru versuri? Pentru ritm? Pentru mesaj? Pentru emoțiile transmise? Și cine știe, poate chiar îți va stârni curiozitatea și vei asculta ceva nou.


Consider că toate aceste gânduri despre cum suntem percepuți de alți oameni și autoritatea pe care credem că o au asupra noastră trebuie să se oprească. Da, prima oară când o să recunosti că asculți My Chemical Romance sau Nicu Paleru o să fie ciudat și chiar înfricoșător știind că nu toți oamenii au aceleași gusturi. Tu știi cel mai bine cât de mult îți place și te ajută muzica lor. Poate, dupa ce îți asumi asta, alte persoane vor fi inspirate să aibă curajul tau și să fie sinceri cu ei înșiși. Încet, cu multă încurajare de la cei din jur și încredere în sine putem schimba o mentalitate de mult impusă în societate.

64 views

Colegiul Național „Ion Creangă”, București

  • Instagram
bottom of page