top of page
  • revistaganduricnic

Travel Blog: Creangă prin Roma

Updated: Dec 19, 2021

Deși călătoritul nu mai este la fel de simplu cum obișnuia să fie, putem in continuare sa adunam idei pentru zilele mai bune. Fie că este vorba de aeroporturi închise, teama fața de virus sau de restricțiile impuse, pe străzile orașelor în care în alți ani erau milioane de turiști, acum este liniște.


Astăzi vă voi prezenta un oraș foarte cunoscut, turistic, istoric, Roma. Capitală a Italiei, orașul are o istorie încărcată, după cum bine știți. Deși este un oraș foarte vechi, monumentele au fost întreținute, reconstituite în așa fel încât să se poată observa trecerea anilor, fără ca turiștii sau chiar localnicii să fie puși în pericol de vechimea zidurilor, a construcțiilor înalte și a clădirilor impunătoare.


Am aterizat în Roma în jurul orei 12, pe Aeroportul Internațional secundar Ciampino, un aeroport extrem de mic, de unde am putut ajunge la hotel prin intermediul unui autobuz care aștepta în fața aeroportului pentru a duce turiștii în centrul Romei.



1. Primul obiectiv turistic și probabil cel mai cunoscut, este Colosseumul (Amfiteatrul Flavian). Situat în centrul Romei, amfiteatrul construit în secolul I d. Hr. putea permite intrarea a aproape 80.000 de spectatori care veneau pentru a privi luptele de gladiatori, spectacole publice, drame bazate pe mitologia istorică etc. Deși afectat de hoții de piatră, cutremure și trecerea timpului, clădirea este încă un monument iconic al Romei. Interiorul Colosseumului este destul de afectat, însă se pot observa încă scenele unde aveau loc spectacolele. Seara, este luminat, fiind o imagine spectaculoasă, impunătoare.


2. Fontana di Trevi este cea mai cunoscută și în același timp cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Situată în piața Trevi, fântâna atrăgea mii de turiști în fiecare zi. Legenda spune că dacă doi îndrăgostiți beau apă din fântâna mică din stânga, iubirea lor va dura veșnic, dar majoritatea turiștilor aleg să arunce o moneda pentru noroc și îndeplinirea dorințelor. În fiecare zi, în fântână se strângeau aproape 3 mii de euro, bani care sunt donați către asociații caritabile. Înainte să vă gândiți să luați avionul spre Roma, să știți că este ilegal să scoateți monede din fântână.


3. Capela Sixtină se găseste în dreapta Bazilicii Sf. Petru și este cunoscută în toată lumea pentru ceremoniile de alegere a unui nou papă, dar și pentru picturile lui Michelangelo. Acesta a pictat plafonul (cei 12 apostoli) și peretele de deasupra altarului (,,Judecata de apoi"); picturile de pe pereții laterali au fost realizate de cei mai mari pictori ai timpului, iar podeaua este integral realizată din mozaic. Merită din plin vizitată, picturile sunt uimitoare, s-au menținut aproape perfect, însă în mare parte nu este permisă fotografierea, mai ales în partea cu altarul.


4. Muzeele Vaticane („Musei Vaticani”) sunt originare din vremea lui Papa Iulius, cuprinzand 10 muzee istorice și artistice, printre care și Capela Sixtină, plus o galerie de artă. Intrarea în muzeele Vaticane este interzisă în lipsa unei ținute decente, iar acestea sunt închise în fiecare duminică, cu excepția ultimei duminici din lună, când intrarea este de asemenea gratuită.


5. Piața Navona este una dintre cele mai mari și vizitate piețe din Roma. Aici se afla 3 fântâni arteziene, 4 palate, printre care și Palazzo Braschi unde găsiți Museo di Roma și doua biserici. Aici vă puteți plimba liniștiți, în cazul în care vreți să luați o pauză de la vizite.



Cu siguranță după multele ore petrecute în muzeul din Vatican vi se va face foame, iar eu vă pot recomanda Pizzeria Zazza, care se află la aproximativ 5 minute de mers pe jos de la muzeu. Vă asigur că nu v-ați fi gândit vreodată că pizza cu vinete și dovlecei ar putea fi atât de gustoasă. Pentru desert puteti merge înca 5 minute pentru o înghetată delicioasă la Arena del Gelato.



Roma Pass: merită? Roma Pass este un card care vă oferă anumite avantaje. Se plătește online și este de 48 sau 72 de ore. Cu ajutorul acestui card aveți: reduceri la muzee, expoziții, gratuitate la primul muzeu (în cazul în care îl achiziționati pe cel de 48 de ore) sau la primele două muzee (în cazul celui de 72 de ore); aveți asigurat transportul în comun (metrou, tramvai, autobuz), hărțile fizice ale Romei cu INFOPOINTS turistice, stații de metrou, punctele de interes ale orașului, iar ultimul avantaj oferit de acest card este prioritatea la intrarea în anumite muzee/expoziții, însemnând că nu stați la cozile care pot ajunge chiar la kilometrii întregi; tot ce trebuie să faceți este să căutați afișul unde scrie ROMA PASS.

33 views

Frica.

Colegiul Național „Ion Creangă”, București

  • Instagram
bottom of page